27 April 2014

Kansai, Japan Trip Day 3: Kobe

Assalamualaikum wbt.

Ok, ni sambungan daripada #KansaiTrip gua Day 1 & Day 2.

Sesambil dengar lagu Lover Soul – Judy & Mary. Nama je Judy & Mary tapi band ni band Japan. Ekceli ni lagu pertama yang gua nyanyi sama-sama dengan Shino. Pada malam hari pertama gua jumpa beliau. Shino. Shino Nakano.

Untuk hari ke 3, kitorang plan nak jalan-jalan Kobe. Pagi tu, Shino dah sampai dekat hostel kitorang dari Nagoya.

Ayat pertama je yg Shino cakap lepas kitorang bertaaruf,

“Waahh..cantiikkk… Big eyes.”

Eheh. Eheh. FYI Shino tau few words in Malay. Macam lapar, cantik, comel, malu, kiri, kanan, boleh tak, suka. Eh banyak jugak la kalau list memang penuh 64 muka suratz.

Dan haruslah gua pun belajar banyak vocab Japan daripada Shino. Her English is good. Senang nak borak. Joke murahan gua pun beliau senang paham, apatah lagi joke gua yang harga sama dengan range rover evoque. Yang bestnya kengkadang Shino ni lurus sikit. Haha. Best tau gelakkan dia.

Ekceli (utk kali yg kedua) gua banyak dah tak ingat nama-nama tempat yg specific dekat Kobe. Kenapa? Sebab gua tak study Kobe. Lagipun Shino kan ada. Buat apa gua susah-susah. Kepala gua penuh dengan tentatif dua hari Osaka je. Gua rasa gua perlu upgrade kapasiti otak gua dari 500GB ke 1 TB.

Nak ke Kobe dari hostel kitorang, kena jalan kaki sikit pergi Shin-imamiya station sebab kena amek JR Line. Dekat Dobutsuen-mae takde JR Line. Ada subway je. Naik JR Line straight ke Osaka station, then once reached Osaka station just stay on board but change train dekat situ and heading straight to Kobe, which is Sannomiya station.


Sampai je Sannomiya station gua jadi lapar terus. Banyak kedai kek kiri kanan kau tahu. Faham tak gua memang tak breakfast pun lagi. Bau dia memang totally menggugat jiwa raga. Sambil jalan lambat-lambat macam slowmotion video tu kitorang tanya jugak la information counter how to get there and there and there. Gua je dok luar. Teringat-ingat bau kek. Lantas gua keluarkan secebis snickers dari beg.  -.-‘ 


Bas yg memang pusing-pusing area Kobe.
Kitorang naik travel bus dia. Kira one day pass jugak la bus tu. Turun naik sesuka hati. First location pergi dekat rumah-rumah lama former residences. Cantik. Unik. Ala-ala English style. Weathercock House kot nama dia. Again tolong lempang gua kalau fakta ni auta. Kan gua dah kata gua memang tak hingat hapa. 

Then jalan-jalan lagi area situ, memang suasana dia aman damai habis la. Time tu pun takde la sejuk sangat. Ala-ala sejuk Fraser Hill je bak kata Kak Yong. Rasa nak bukak coat, tapi coat berat malas nak pegang pulak. Ramai warga emas yang dok lukis gambar kat tepi jalan dan opkos lukisan mereka tahap fuuton rasen shuuriken punya awesomeness!

Aaaa Fuuton rasen shuuriken tu kalau tak tau apa tolong tanya Uzumaki Naruto.


Area English house tu. Nice, no?

Sini banyak sangat tempat cantik nak posing-posing bagai. Gua takde?..hmm..segan,
Ok gua tipu.

Sannomiya station and streets dekat area situ. 

Duta makanan. Beliau bukan saja duta makanan, malah beliau kaki posing.

potostat 1. potostat 2. potostat 3.

Melaku and melaku and melaku neh sampe sikel wes koyo arep tugel.
Jangan tak tau. Gua mixed. Javalish. 
Dekat sini banyak kedai souvenir and Kobe memang famous dengan kedai-kedai sweets, cookies, pudding and chocolate dia. Selaku kaki shopping dan hantu cokelat handalan, khidmat Shino sangat sangat diperlukan time ni. Yela gua mana faham katakana mahupun hiragana. Gua capai berkotak-kotak cokelat lantas gua hulur pada Shino sambil berkata “Shino, can we eat this?”. 

Kehadiran Shino memang satu rahmat bagi kami sebab kalau dia takde kitorang memang taktau apa boleh makan apa tak boleh makan. Kalau ada ingredient dia yang ada sake or whatsoever nanti Shino bagitau. Sepanjang kat kedai cake, cokelat dan pudding tersebut gua rasa Huda banyak keluarkan ayat ni. Kak Yong pun.

“Eh, ce tanya dia ada tester tak yang ni?”
“Laa…yang ni takde tester ke?”
“Ni macam sedap je weh.”
“Weh weh tengok ni cheese dia bapak tempting.”


Ada la sum up lebih doploh kali gua dengar. Keluar dari kedai tangan kiri kanan penuh beg plastik. Siryes wehhh..rasa nak beli semua!

Atas kiri tu kedai kek di mana Huda & Kak Yong dok sebok pekena tester.
Atas kanan & bawah kiri tu antara kedai halal dekat Kobe. Dekat-dekat dgn masjid.
Bawah kanan: gua saja mau show off. -.-

Lihatlah betapa gembiranya gua dan Huda setelah keluar dari kedai kek di atas tadi.

Kobe Muslim Mosque.
Kalau datang Kobe, make sure singgah masjid ni. Wajib.
Jalan punya jalan, kitorang sampai Kobe Mosque. Tempat yang memang gua nak sangat pergi once dah sampai Kobe. Kobe mosque ni dekat area Kitano-cho and is Japan’s first mosque. Paling best sebab dapat zohor dekat sini.

Tapi ada lagi yang paling best. First time dekat Japan gua jumpa toilet yang sebijik version toilet Malaysia. Lantas gua lari dapatkan Kak Yong.

“Weh, kalau kau nak membuang sekarang inilah masanya!”

Semangat kot. But the big problem is that time winter, and takde heater pun dalam toilet tu. Jadi boleh imagine sejuk dia macam mana? Tangan gua beku. Muka gua pun dah macam kena renjis dengan liquid nitrogen.

Dan kendian Kak Yong reply…

“Alaa….tak rasa nak membuang.” disertai muka frustration.

Take note dialog di atas telah diubah sesetengah perkataannya bagi mewujudkan suasana selesa dalam kalangan pembaca. Dalam rutin harian kami, kami tidak menggunakan perkataan ‘membuang’. Kami guna perkataan lain yang memang korang pun guna. 

Yang bawah kanan tu kek sweet potato kau tahu?
Alaaa...keledek je pun. Rasa dia macam keledek goreng jugak.
Takyah nak jealous sgt.
Dekat area Kitano memang banyak halal groceries. Gua sempat rembat cokelat Cadbury yang gua tak pernah jumpa kat Mesia.But fyi gua tak rasa pun cokelat tu sebab adik-adik gua semua mambang cokelat. Pantang ada secebis sokelat dalam peti sejuk memang tak sampai seminit cokelat tu duduk dalam tu.

After solat dekat Kobe Mosque, kitorang kelaparan. Then Shino ajak makan dekat kedai kek yang before ni dia selalu pergi. Dia kata kedai tu okay since ingredient dia semua halal. Cakes depa lagi tempting dari Secret Recipe. Nak pilih makan kek apa pun dah dekat setengah jam.

Time tengah tunggu kek sampai, tetengah gua bercakap dengan Kak Yong gua  terkeluarkan bahasa pasar gua. Gua tercakap.. “Bapakk banyaakk.” Dengan semangatnya. Gua lupa gua sembang pasal apa.

Suddenly Shino ajuk gua. “Bapak banyakkk.” Dengan penuh semangatnya dan dengan pasarnya macam gua. Then semua orang macam freeze sekejap.

Sebab terkejut dan tergamam. Pastu semua berdekah macam tertelan happy pills. Kau boleh bayangkan tak cemana minah Jepun cakap melayu guna bahasa pasar kita-kita? Sooo Shino.

See. Jam 5.30 petang dah nak Maghrib.
Kat Mesia pukui 4.30 baru masuk Asar. 
Jalan punya jalan punya jalan lagi around Sannomiya station tu then kitorang decide nak ke Kobe Port. Untuk tengok Kobe Port Tower, Maritime Museum and affected area time gempa bumi yang melanda Kobe tahun 1995. Great Hanshin earthquake. Memang ada pun lampu-lampu and sebahagian daripada tebing-tebing tepi sungai tu yang sengaja dibiarkan dan tak dibetulkan. So that people will know how that earth quake changed Kobe. Time kitorang sampai ngam-ngam masuk waktu Maghrib. Night view dekat sana memang awesome. Cantik. Breathtaking. Inhaaaaale. Exhaaale.

Kobe Tower & Museum of Maritime.



Kiri bawah tu double highway.

Cari jalan pulang sampai sesat-sesat dalam shopping mall. Ok, tipu. Takde la sesat pun, dah memang nak ke train station tu ikut shopping mall. Tetibe nampak kedai 100yen (~RM3.25). Melompat gembira Kak Yong. Tak ingat dah beg plastik kiri kanan yang penuh cokelat dan cookies. Barang 100yen tetap wajib dirembat sekilo dua. Since plastik berat amat, gua beli barang-barang yang ringan je. Yang berat gua sayonara siap-siap. Tapi serius takde sapa boleh lawan keberatan beg Kak Yong. Kak Yong memang ratu shopping. Gua memang surrender awal-awal.

Malam tu kitorang mentekedarah kat hostel je. Instant porridge dengan Maggi dengan fast food dalam tin tu. FYI Shino sangat suka Maggi tomyam. Since gua bawa banyak sgt maggi tomyam gua bagi semua dekat Shino. Gua nak menatap maggi tu pun tak larat dah. 

"Oishi ne, Shino-chan?"

Gua bajet macam Shino tu muda 10 tahun je gua nak panggil dia Shino-chan. -.-
Time kasih baca. OKbai.


31 March 2014

Stop Quitting

Assalamualaikum wbt.

Dah sebulan lebih rupanya gua last update entry pasai Japang tu. Tu pun gua takde kesempatan nak update hari yang 3, 4 dan seterusnya.

Gua busy.

Cliché.

Tak tahu kenapa hari ni rasa macam gigih sangat nak publish sekeping entry sungguhpun tidak dapat dinafikan yang slide presentation untuk weekly meeting dengan research group esok memang gua tak sentuh pun lagi walau sekupang.

Sejak bila slide presentation jadi sekupang dan sejak bila entry jadi sekeping?
SPM dulu BM gua bukan A1.

Masuk-masuk UTM dulu memang gua takde fikir apa-apa langsung nak buat research in which bidang. Sumpah gua takde fikir langsung. Organic, inorganic, analytical, physical? Sumpah gua tak pernah terfikir mana-mana.

Time degree dulu gua buat analytical, gua buat cincai. Result gua tak berapa best jadi gua banyak buat result sendiri. Mujur sv gua tak minta hardcopy result atomic absorption spectrometry tu, kalau tak, gua sekarang berada dalam sem yang ke 10 ijazah sarjana muda.

Nak dijadikan cerita, gua terasa macam nak buat analytical. Gua bajet analytical macam senang. Tapi dia memang senang pun, in term of nak cerita result. Tapi bab nak run the experiment itself, gua malas cakap panjang. Analytical sangat tedious. Cerewet. Dan ngada-ngada. Gua salute mereka yang buat mana-mana bidang pun.

Jadi kalau dah tak boleh buat analytical gua nak buat apa?

Suddenly gua terdengar bidang yang gua tak familiar waktu kat UiTM dulu. Computational chemistry. First time dengar senior gua explain macam senang je. Tapi pusing-pusing jugak la gua nak faham.

Modelling, Gaussian, optimize?? Apakah?

Tapi yang buat gua tertarik sebab bidang ni tak perlu masuk lab pun takpa. I mean chemistry laboratory. Nampak tak yg tersiratnya di sini gua malas? -.-

Dengan besar hati gua approach lecturer ni (yg skrg ni supervisor gua). Mesej, dia tak reply. Emel, pun dia tak reply. Call, pun dia tak angkat.
Last-last satu hari ni gua tengok jadual dia tepi bilik dia. Dia tengah jaga lab forensic student degree. Gua pun call & dia jawab. 10 minit lepas tu, gua sah jadi student dia. Haa gettew.

Climaxnya di sini ialah, gua tak pernah ada basic computational. Langsung.
Degree gua tak pernah belajar. Kat sini pun mana ada subject tu untuk student master.

2 soalan je beliau tanya gua sebelum gua official jadi student dia.

“Awak interested tak?”
“Awak willing nak belajar tak?”

Tu je. Mudah bukan?

Dan after tu, gua terus dapat project gua. Thumbs up dekat sv gua. Ohsem kan jumpa first time terus dapat project apa nak buat?

Dengan penuh azam, gua try la study hapakebenda computational chemistry ni. Amende dorang buat. Apa pekdahnya bidang ni? Apa contribution bidang ni ke bidang-bidang lain? Apa relevannya wujud computational chemistry ni? Cemana dorang conduct theoretical study ni?

Semua ni kena belajar sendiri. Yes sendiri. Pasal bidang ni takda dalam kelas. Habis semua buku computational kat library gua selongkar. Kalau pergi library, gua macam “ Eh buku ni, gua dah pinjam hari tu. Eh buku ni, gua dah belek-belek hari tu.” Gua kenal buku-buku. Buku-buku je tak kenal gua. Gua agak angkat bakul skrg ni. Tapi lantak ah. Tak tau, gua tanya senior yang merupakan student sv gua jugak. Tak faham lagi, gua confirmkan dengan sv.

Sampai at one point gua boleh la faham sikit. Sikit la. Sikit je.

Tapi problemnya di sini gua jadi agak tertekan sebab gua tak dapat nak apply the way the calculation works, how to do it and so on so on. Gua faham teori je. Pelaksanaan gua tak tau apa. Zero.

Ibaratnya macam korang tahu Maggi itu sejenis makanan segera yang sgt tak berkhasiat tetapi sedap yg amat. The problem is korang tak tau nak masak Maggi tu. Gitu la kot. Dah kenapa gua bagi contoh maggi?

Frustnya gua, tertekannya gua sampai gua nangis dua hari dua malam. Aishh malu la gua nak ngaku tapi gitu la frustnya. Second semester frustration tu memuncak sampai gua pernah terlintas nak tukar analytical dan tinggalkan segala macam computational yg dah separuh jalan ni. Sampai macam tu sekali.

Sampai satu hari ni, Allah memang sayang gua. Hari tu gua dapat cash.

Ntah cemana gua boleh termesej, gua lupa mesej phone atau facebook kawan gua time degree dulu. Sesame komander. Tanya khabar la kot. Gua tak berapa ingat. Yang penting dia yang gua kenali memang macam orang takde masalah. Even dia ada masalah pun gua tak rasa dia ada masalah.

Seingat gua, degree dulu gua pernah tanya Bun. Haa Bun la member yg gua maksudkan.

“Kau ni memang tak pernah ada problem eh?” sebab gua tak pernah nampak dia stress tertekan dll. Dia umpama aircond. Kool like 24/7.

Dia pernah cakap. “Nak buat apa stress. Lek ah. Cool. Kau kenapa? Banyak kerja? Settle satu-satu. Settle mana penting dulu. Yang lain kau hold dulu. Buat tak tau. Satu-satu.” Lebih kurang gitu la.

And that day gua cakap la gua stress dengan project gua sampai rasa nak tukar project. Stress tahap jurang Mariana.

Satu ayat je dia reply gua, “If you hate starting over, stop quitting.”
Tu je.

Gua selalu je pun dengar ayat ni. Tapi mungkin sepanjang gua frust gua lupa akan ayat tu. Jadi bila Bun keluarkan lagi statement tu, gua terus rasa macam bangkit dari tidur. Kalau gua terbenam seploh kaki dalam tanah gua rasa gua boleh lompat keluar terus.

Tiba-tiba keajaiban terjadiiii. Kekuatan muncul di diriiiiii. *ikut lagu sailormoon*

Ayat tu simple, tapi has a lot of meaning. If you’re really think about it, it means a lot to you.

Gua tak rasa nak tukar project dah. Gua proceed je dengan yang gua dah mulakan that time. Regardless how hard it takes untuk gua faham, gua tak kisah. Sebab…gua benci starting over.

Thanks Bun sebab ingatkan aku. Haha. Semoga kau tak tersedak. Mungkin bagi kau tu benda kecik je tapi kalau kau tak ingatkan aku hari tu aku rasa aku dah tukar analytical saat ni and mungkin aku jadi lagi stress. Haha.

Sekarang ni gua happy dengan project gua. Stress tu lumrah. Perkara biasa. Gagal tu pun perkara biasa. If you never make mistake, you never do anything. Anggap kesusahan itu cabaran. Take it as a challenge. Your pride.

Setakat repeat satu dua paper? Takda hal.
Postpone study satu dua sem? Chill la.

Allah knows best =)




16 February 2014

Kansai, Japan Trip Day 2: Osaka

Assalamualaikum wbt~

Ini sambungan daripada Kansai Trip Day 1 part 1 & part 2.

Pagi tu memang plan nak ke Kuromon Market pasai si Deeb nak merasa sushi katanya. Dari Dobutsuen-mae Station amek subway Sakaisuji Line & turun dekat Nipponbashi station. Dalam 3 minit lebih je. Lepas tu jalan sikit dalm 2-3 minit, jumpa dah Kuromon Market ni.

Pasar sini semua segar-segar. Geram betul tengok daging dia semua merah-merah. Lalat memang gua takda jumpa la kat sini. Pasar basah tapi tak basah langsung pun, bau hanyir ikan apatah lagi. Daging-daging yang depa jual pun cantik je presentation dia. Kat Malaysia, gua tak pasti ada ke tak pasar yang begini rupa. Kitorang sempat jugak merasa traditional cookies depa, banyak je boleh rasa. Kadang tu dorang memang tau pun korang takdak niat pun nak beli apa-apa tapi once kau rasa tester dia, dorang punya happy macam kau nak beli barang suku kedai depa. Amboihhh hyperbola gua! Gua beli sepaket stoberi dgn harga 500 yen (~RM16), tempura (250 yen) dengan tuna goreng (100 yen). Tuna ke salmon gua lupa. Wasureta!


Bersih. Sangat.

Tercapai gak hasrat si red riding hood nak ke Kuromon Market.

Kat sini la boleh rasa macam-macam. Nak makan sekali dalam ni pun boleh.


Dari Nipponbashi nak ke USJ, amek subway Sennichimae Line ke Tamagawa Station. Dekat Tamagawa tu kena jalan sikit ke Noda Station sebab kena amek train JR Line. Kat Noda Station ni la baru faham camne system JR Line dia. Dah la lepas masuk tiket, gua tertinggal makanan dekat kaunter station tu. Selamba je gua keluar balik ikut laluan OKU. Takpe, gua foreigner, dimaafkan. Dari Noda Station, amek JR Osaka Loop Line sampai ke Nishikujo station. Haa kat Nishijuko ni kena tukar train amek JR Sakurajima Line pulak. Dah naik train ni boleh terus straight ke Universal City station (station terdekat dgn USJ). Tapi kitorang terlajak sebab tak perasan sign haha. Nasib baik last station tu satu station je lepas Universal City, jadi kitorang duduk je diam-diam dalam train tunggu train tu patah balik. Ngeng!

Dekat Universal City station Deeb punya tiket hilang, jadi resolusinya di sini adalah masukkan satu tiket dan berjalan dua orang serentak. Haha. Gua perasan yang kakak-kakak kaunter tu dah pandang kitorang semacam ah sudah! Dia pergi kat Deeb, dia tanya Deeb pasal tiket dia in not very good English. Tapi masih boleh difahami. Deeb dgn confidentnya kata dia dah masukkan tiket dia tadi. Pastu gua buat-buat muka pelik konon-konon mesin tu yang salah haha. Gua yakin depa takmo banyak soal dgn kitorang pasal kitorang foreigner, depa pun bukan tau speaking sgt. Huuu.  

USJ sangat besar! Gua pun tak tau camne nak compare dgn USS ke pasal gua tak pernah pegi USS. Yang pastinya sgt ramai orang dalam ni. Nak queue beli tiket pun dekat 10 minit. Tiket USJ per day dalam 6600 yen tapi bila ada Osaka pass tu dapat diskaun 200 yen. Lepas la jugak beli air kat vending machine KIRIN tu. Serius satu hari sgt tak cukup utk cover semua tempat & main semua game. Sebab nak queue je dah take time sangat-sangat. Then kalau tengok 3D ke 4D ke 5D punya show, all in Japanese ye. Sekian. Tak faham apa, tapi kalau orang gelak gua gelak, orang diam gua diam. Gua harus ikut arus masyarakat gitu.


Sebelum masuk, gua dok peratiii je roller coaster dia. Daebakk! Wajib try ni. Sebab roller coaster dia gerak forward & backward. Tapi kan tapi kan…. dah sampai entrance roller coaster tu, ahjumma yg jaga tu dengan pantasnya berkata  “Can you please take off your….” sambil tangan dia gerak-gerak dekat kepala. I was like “Naaaaaaaaannniiiiiiiiiiiiiiii??!!!!!” Nak suruh bukak tudung la tu. Cett betul. Takpela, sabor jela. Kecewa jugak sebab tu yg paling gua nak naik sebenarnya. Nak kasi faham kat dorang pun dorang bukan faham pun nanti. Gua beredar dari situ dgn hati yang bengkek. Sobs…Yang bestnya kitorang jumpa toilet yg agak isolated sikit dari tempat-tempat yg ramai orang. Time tu pun dah ramai kot yang balik, kitorang solat dalam pondok talipon.


Spiderman ride ni sangat awesome. Mohon queue kalau pergi. Haha.

Kak Yong tak ikut tema. -.-

Awan Biru. Eh, ini tagline blog Aty. Haha.

Entrance USJ. Time ni pukul 520pm camtu. Dah nak Maghrib.

Gambar wajib kalau ke Universal Studio. -.-

Gua paling tinggi! yeayy!!

Duta makanan. Gambar beliau paling byk bersama makanan. No doubt.

Motip sangat nak background pinky pinkyy ni. -.-''

By time kitorang keluar dari USJ, dah masuk Maghrib dah. Plan seterusnya nak naik HEP Ferris Wheel dekat Hankyu building dgn Umeda Skybuilding. Dari Universal City nak ke Umeda, amek JR Sakurajima Line, turun dekat Nishikujo station untuk tukar train. Dekat Nishikujo, amek JR Osaka Loop Line ke Osaka Station. Osaka Station ni agak besar jugak. Besar sikit daripada KL Central. Dari sini kitorang mmg tak tau camne nak ke Hankyu Building tu. Kitorang refer information counter terus. Dekat sini mostly pekerja yang jaga information counter, English depa quite good. Harus la good kan.


Dari Osaka Station kena jalan dalam 5 minit ke Hankyu Building. HEP Ferris Wheel tu atas bangunan. Kalau nak naik kena naik tingkat 7. Masuk free je dgn Osaka Pass tu. Then sempat jalan-jalan masuk kedai-kedai yg ada kat dalam tu. Kat sini la duit Kak Yong melayang lagi sebab beliau terpaksa beli bagpack Adidas kerana bahunya sengal-sengal membawa sling bag dan DSLR. Haihh...sign of ageing sungguhlah Kak Yong ni.


HEP Ferris Wheel. Atas Hankyu Building.
Gambar blurr time capture Kak Yong senggol. Haha.

Dari Hankyu Building nak ke Umeda Building kena jalan dalam 12-13 minit jugak la. Sebab tak tau exact place dia kat mana, kami tanya kakak-kakak dekat info counter & mereka bagi peta terus. Tu pun ada terlajak sikit. Ni memang pasal gua silap baca peta. Huhu. Siapa ada penyakit gayat gua nasihatkan tak payah la naik Umeda Building kat tempat observatory dia tu. Sebab nak naik atas tu memang kena naik eskalator after naik lif ke 3 tingkat sebelum tingkat atas sekali. Kalau tak silap la. Gua lupa tingkat berapa sebenarnya. Tolong lempang gua laju-laju kalau fakta ini auta. 

Sesampai je kat atas tu memang kitorang je yang gelak tak hengat dunia pasal sel-sel otak sedang berhubung sebab jakun sangat atas tu. Ada one point semua barang kitorang jadi macam glowing sangat-sangat even dia takde glow in the dark properties. And time tu jugak muka kami yg cerah cerah ni tukar kaler macam orang buat sun-tan with 100x intensity. Memang berdekah tahap tak ingat la atas tu. Merosakkan mood-mood romantik visitors lain. Tehee. View dia sangat cantik! Tapi kitorang not more into the view, we more into the colour of our 'pretty' faces after they turned dark!! 



View dari atas Umeda Skybuilding.

Tetibe muka Huda yg gebu lagi flawless bertukar maroon. Mana tak gua gelak tak cukup oksigen time ni.
Hailaaahhh~~

Nak balik dari Umeda ke hostel kena jalan balik 13 minit ke Umeda station. Amek Midosuji Line subway sampai ke Dobutsuen-mae. Oyasumi nasaaiii minnaa!!


09 February 2014

Kansai, Japan Trip Day 1: Osaka (Part 2)

*sambungan Part 1.

Penat jalan dekat castle kitorang terus gerak ke Tennoji. Motip utama gua tengok binatang dekat Tennoji Zoo. Misteri sgt pasal gua tak jumpa binatang hidup pun. Ntah mana gua tak tahu. Time ni gua dah berkira-kira nak update entry yg tajuk dia “Misteri Kehilangan Zoo”. Motippp???. Tapi betul la kan Tennoji Zoo ada binatang? Tak payah nak gelak sangat, tak kelakar pun. Gua jumpa satu taman cantik dekat area situ dan gua rasa tu Tennoji Park. Haha. Gua agak je. Dekat area tu jugak ada sekali Osaka City Museum of Fine Arts. Free entrance dengan Osaka pass. Tapi tak masuk pun. Tak sempat dehh..

Entrance Tennoji Zoo.

Dari depan: Kekura, Ratu Shopping, Duta Makanan

Cantik kan? cantik kan? cantik kan?

"Mak, sorry la dah sampai tak bagitau, sini takde coverage. Nak wasap mak takde wasap pulak."


Jalan lagi kat area situ ada Shinsekai, ada banyak kedai berderet. Time tu pukul 4.30pm camtu jadi meriah amat la. Dekat jugak dengan Tsutenkaku Tower. Ingat nak naik jugak guna pass tu tapi sebab nak mengejar waktu check-in & mengejar waktu Asar, kitorang rushing cari jalan balik. Untung ada pass subway, kat memana pun asal jumpa subway station boleh guna tanpa segan silu. Kali ni dah faham dah sistem subway dia macam mana jadi gua rasa bangga sebab gua terer dah turun naik subway. Kalau gua kena tinggal sorang-sorang dekat KL gua tak boleh hidup kot, tapi kalau gua kena tinggal dekat Osaka, kecik tapak tangan, perigi gua tadahkan, nyiru saya tadahkan. Tolong lempang gua sebab merosakkan perumpamaan melayu.

Shinsekai

Lantern sepah-sepah tapi cantik.

Smart lagi berseni.

Tsutenkaku Tower. Kanan bawah tu minimart. Ada jual kitkat stoberi. Hihi.

Sampai Dobutsuen-mae station, macam lipas kudung aih amek beg-beg & again macam ayam dengan itik bila tanya pakcik kedai simpan beg tu kat mana Toyo Hotel. Rupanya belakang jalan tu je. Ceh.

Malam tu kitorang keluar lagi ke Shinsaibashi & Namba. Saja jalan-jalan cuci mata. Tapi sebab kitorang keluar macam lambat kot, kedai pukul 9 dah banyak tutup. Lupa pulak sini bukan Malaysia. Pukul 5.30 ptg dah gelap confirm la depa tutup kedai awal. Huhu.

Yang bestnya Kak Yong jumpa sportshoes baru dekat Puma outlet. Pasal kasut kaki dia naik letih dah guna kasut ala ala wedges tu. Esok nak jalan-jalan USJ pulak tu, mau pengsan kalau takde kasut lain. Jalan-jalan lagi Nampak outlet Nike pulak wuwuwu. Hati gua meronta-ronta nak pergi tapi memandangkan kedai tu seberang jalan & gua rasa kesian dekat Deeb & Huda yang takda langsung intention nak shopping, maka gua amek je gambar outlet tu. Huhu.

Sejurus sebelum duit Kak Yong melayang angkara sepasang Puma.

Dotonbori. Kireeeiii~~



Then jalan-jalan lagi sampai Dotonbori. Kat sini meriah. Actually dekat pass tu ada sekali pakej naik boat tu tapi macam ramai je orang maka cuci mata penatkan kaki jela.


Kat sini last subway dalam pukul 12.15 am camtu. Each subway line has its own operation time. Yang ada ke Dobutsuen-mae cuma Sakaisuji Line & Midosuji Line. Paling banyak guna sepanjang kat sini Midosuji Line. Kehkehkeh. Malam tu balik hostel rasa nak tercabut kaki. FYI, kitorang punya rekod jalan kaki first day tu 27000++. Tepuk tangan untuk gua!

05 February 2014

Kansai, Japan Trip Day 1: Osaka (Part 1)

Tidur gua dikejutkan dengan iklan sama berulang-ulang kat tv yang betul-betul atas kepala sampai gua hafal dialog dia. “Obaasannn…dameee!”..sikit sikit “Obaasann dameee!”. Pastu tengok keliling kedai-kedai makan and souvenir pun ada yang dah bukak, dah la kitorang tidur kat kerusi tetengah tu. Foreigner, apa kisah kau tahu. Buat tak tau jelaa. Terpisat-pisat tengok jam. Yang kebetulan sebelah tv. Pukul 6.43 am. Mak aihh syuruk 7.01 am! Subuhnya tak lagi.

After siap-siap kitorang queue utk beli Osaka 2Days Pass. Pergi ke kat Travel Desk Airport tu, pukul 7 pagi dah bukak. Pass tu valid 2 hari, 2700 yen je & banyak tempat boleh masuk free & naik subway pun free. Nanti akak/makcik kaunter tu bagi Subway Pass dengan kupon tempat-tempat yg boleh cover dgn pass tu. Peta pun ada je kat travel desk tu. Silakan amek kalau tak mahu sesat. Tapi since gua dah study awal-awal Osaka, gua guna map sendiri. Kehkeh.

Lepas beli pass tu baru kitorang plan nak breakfast jap baru cari train ke Tengachaya. Dari situ amek subway ke Dobutsuen-mae utk taruk beg kitorang kat situ sebab Dobutsuen-mae tu subway station paling dekat dengan Toyo Hotel. Kitorang menginap kat Toyo Hotel sepanjang kat Japan. Jadi korang simpan balik la istilah backpacking gua pada entry sebelum ini. Nak check-in tak boleh pasal masih pagi.

Keluar je airport nak ke train station tu, mak aih..angin dia. Malam tadi tak rasa sangat, tapi pagi tu hidung gua terus beku. Sepanjang kat sana gua mmg kena serangan selesema dan batuk-batuk. Seksa. Kat sini la kisah mengejar train bermula. Disebabkan tak faham sistem pembelian tiket dia cemana maka gua terus ke kaunter tanya pakcik tu “Ano..sumimasen..we want to go to Tengachaya, what train shall we take?”. Dia pun faham la kot gua ada cakap Tengachaya Tengachaya gitu. Dia bagitau tiket jam sekian sekian, gua kata utk 4 orang. Pastu hait hait jela. Memang macam ayam cakap dengan itik.

Kitorang pun berjalan amek luggage dan suddenly pak cik train tu rushing kat kitorang sambil berkata,”Hurry! Hurry! No time!! No time!!” terkejar-kejar la Deeb dengan troli luggage, gua pun lari sama belakang dia, Huda & Kak Yong yg macam terkejut pun terus lari sama. Nasib baik train platform tu betul-betul bawah tu je. Tunjuk tiket dekat orang yg jaga platform tu terus dia tunjuk masuk ikut pintu mana. Rupa-rupanya baru gua faham yg gua beli Nankai Limited Express punya tiket. Nama pun express confirm la konsep dia mcm bas express. Once you missed the train, you have to buy a new ticket. Masuk-masuk je kabin, pintu terus tutup kau tau. Punya drama. Pastu selamba main duduk je seat kosong padahal kat tiket tu ada nombor seat. Haha. Gelak-gelak jela dalam train tu.


“See, Nadia. First day dah adventure kan?” berkata gua dalam hati kendian senyum sambil merenung keluar jendela menikmati panorama pagi Osaka.

Cliche.


Gua ingatkan pagi tu nak pergi Tempozan dulu naik Ferris Wheel, tapi akak kat travel desk tadi kata dia tak operate. Maka first destination is Osaka Castle. Kat sini la jumpa mamat South Korea. Ahaks.. dia minta gua amekkan gambar dia berlatar belakangkan castle tu. Memula gua perasan kat kamera dia, “eh ni Hangul. Korea la kot mamat ni.” Pastu dah perasan pun buat-buat tanya dia dari mana. Kahkah. Tapi dia kejap je kat sini. Tak tau la jodoh kuat ke cemana dah jalan-jalan kat dalam tu pun nampak dia lagi. Aiseyhh aiseyhh!! Gua jugak yg dia mintak tolong amekkan gambar, tak pulak minta Deeb ke Huda ke Kak Yong ke. Alang-alang jumpa lagi, gua tanya nama terus. Danny gitu. Hahah. Sampai-sampai dalam castle gua nampak dia jalan dgn perempuan yg rasanya dari South Korea jugak pasal dengar dorang borak-borak. Kawan dia ke girlfriend ke ntah. Sayonara Danny-kun! Sobs…

 

Officially gambar first yang dishoot kat japan.


Actually di sini la pertemuan pertama gua dengan Danny.


Gua jatuh cinta dgn pokok tu.
Penat berjalan kami pun kelaparan. Berbekalkan nasi dan ayam masak merah yg mak Kak Yong masak kami makan dengan begitu berselera. Nasi tu macam baru keluar peti ais. Sejuk-sejuk pun bila dah makan ramai-ramai, air tangan mak pulak tu takdenya tak sedap.

Then kitorang sambung jalan Tennoji dengan Namba.


Sambung part 2 nanti. Gua lapar.

Kansai, Japan Trip: Kansai Airport

Assalamualaikum wbt.

Muqadimahnya di sini, ini first time gua naik flight. Kesian kan? At first place, gua memang tau yang Kak Yong nak backpacking dgn kawan-kawan beliau dekat Japan dan gua meronta-ronta nak ikut, tapi gua tau gua tak boleh ikut pasal gua takde duit pun nak book ticket even that time mmg AirAsia tengah buat offer. KUL-KIX pergi balik dalam 800++ gitu.

Few months after, Alhamdulillah duit gua masuk. Boleh tahan banyak jugak sampai gua sempat langsamkan hutang PTPTN yang patutnya gua settle dari time degree lagi tapi gua degil. Tolong. Jangan ikut perangai gua. Pastu gua mohon dedikasi Kak Yong bookkan tiket, kira pakej sekali la dengan ikut depa backpacking. Gua dapat tiket pergi balik RM700++. Gila semangat kau. Setiap sebulan beli barang sikit-sikit yg perlu sebab time kami pergi, Japan tengah winter.

Flight kitorang yg supposedly fly 3pm waktu tempatan delayed sejam. KUL-KIX amek masa 6jam.  Maka sampai sana mmg confirm dah tengah malam jadi mmg kitorang dah plan awal-awal utk tidur kat airport je. Jimat pun jimat. Student katanya. Pakcik-pakcik guard airport tu siap cakap kitorang boleh amek selimut lagi, tp part ni gua tak pasti. Sewa ke pinjam ke, yang penting airport warm gila dan kitorang tak perlukan selimut. Haha. Dapat pulak kerusi yg lembut mcm sofa, sorang sental 3 4 kerusi buat tidur.

Benda pertama yang aku nak tengok sesampai Kansai Airport adalah jamban mereka. Hahaha.. nak tengok betol ke bersih dan canggih seperti yang dikhabarkan. And indeed jamban dorang bersih dan canggih. Terus aku rindu jamban cangkung Mesia kau tahu. Sini takde paip air tu, semua main tekan-tekan je air terus keluar. Tapi serius, bersih gila... Dan selaku Malaysian haruslah gua jim alif kaf wau nun. 




11 January 2014

30 Day Shred: Level 1

Assalamualaikum wbt.

Aku mula tau pasal 30 Day Shred ni dari Kak Yong. Dia bagi aku macam macam link suruh aku tengok. Review pasal 30 Day Shred ni. Testimoni testimoni. Kahkah. Boleh la kan panggil testimony jugak.
Apa itu 30 Day Shred? see here.

Makanya aku dengan semangat berkobar-kobar nak lose weight ni pun mengcopy video shred Jillian Michaels yg Kak Yong dah download dari YouTube. Aku bukan takat nak kuruih je, tapi aku nak fit. Kalau kurus tapi tak fit pun tak best jugak kan. Fit itu lebih penting dr kurus tahu.

30 Day Shred ni divided into 3 level; Level 1 (10 days), Level 2 (10 days) & Level 3 (10 days). Each level ni macam light, intermediate dgn heavy la dia punya exercise. Ikut kemampuan orang kata.

Aku baru settle Level 1. Day 1 dgn Day 2 agak semput and lepas buat macam rasa pening pening. Tapi sekarang dah rilex je. Boleh buat pejam mata. Ecehhh berlagak kau!

Printed for reference.

After celebrate birthday atuk aku hari tu berat aku naik gila-gila. Tau tau je balik U berat aku 54.8kg!!!! OMGGGGG!!!

Dgn tinggi yang comel 153cm ni memang macam nightmare la berat 54.8kg.

So semalam aku baru finish Day 11. Tapi aku tak masuk Level 2 lagi. Haha.

And alhamduliilah berat aku dah macam back to normal, jadi 52.5kg. So I’ve lost 2.3kg within 11 days. Yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!

FYI, aku takda ambil supplement apa-apa. Just shred and of course ‘eat clean’ and jaga makan. Banyak minum air kosong, kurang gula, kurang caffeine, kurang kalori. Cuma caffeine tu susah sikit la pada aku sebab aku hantu nescafe. Huhu. Sampai sekarang ada habit nak amek foods yg sama jenis tapi lain brand pun compare kalori dulu.

Kadang-kadang ada masa tu running jugak. Tu je la.

So the conclusion is, kalau saya boleh maka anda semua pun boleh! Peace! (^_^)v