27 May 2012

Contengan Jalanan [Hlovate]

Assalamualaikum wbt~

Have you ever read Contengan Jalanan??


Seriously a bit frustrating when I asked few girls about Contengan Jalanan they simply said “ntahlah, kite dah bace dah tapi tak faham la.” and “bace, tapi 2 3 m/s je pastu wassalam. Not interested.” and “banyak sgt la term2 yg kita tak faham. Terus tak bace dah.”

For me, that’s the best Malay novel I’ve ever read. And itu pun Rooftop Rant was in before. Tak tahu la kalau ada novel best other than Hlovate’s yang best juga untuk dibaca. You see. Contengan Jalanan is love story. But don’t get me wrong. Bukan love story yang euww euwww tu. Cover dia je pun dah mention; pengalaman pengalaman perjalanan cari Tuhan. Copy that in your mind and the rest is inside the book.

Yeah, berapa ramai antara kita yang bila dia sorang2 dia muhasabah diri dia sendiri? Berapa ramai antara kita yang sedar diri ini serba kekurangan tapi tak pernah merasa nak perbaiki kekurangan tu? And berapa ramai antara kita yang nak berubah ke arah yang lebih baik but then did nothing?

Thanks Kak Ayuni for lending hers to me. Bila baca sangat mahu tahu apa yang akan terjadi dalam next plot. After read that, I do feel like I wanna own that sebab terasa mahu baca lagi again and again and again. For those yang biasa dengan Hlovate for sure sangat2 faham dengan gaya penceritaannya yang sangat sempoi and dekat dengan kita. But in Contengan Jalanan, mesej yang disampaikan tu sangat terkesan di hati. I have a confession to make. I do cry reading Contengan Jalanan. Thinking about myself, my life, my addin, my pegangan, my iman…and the list goes on.

Hey novel ni dah setahun release baru nak buat entry pasal ni kan?? Owh, my bad, sebab baru je dijumpakan dengan novel ni. Aku sangat susah nak baca novel tahu since I'm not a novel manic. Aku lagi suka layan Lawak Kampus. Then gelak sesorang macam orang tertelan KMnO4. For me 5 Tahun 5 Bulan pun macam bosan even it’s from Hlovate. A bit  in Aa + Bb. But not Tunas. For me Tunas is awesome!

Derr..for sure anda tak faham2 term2 yang banyak sangat related dengan perjalanan orang seni ni. But hey that’s only yang tersurat. Yang tu kau tak faham pun takpe. Apa yang penting is yang tersirat. It does make me insaf. And whenever I feel lost, I do need Contengan Jalanan and read it again. But only the important part la. Pasal apa yang Fend buat sepanjang Ramadan kat Australia and apa yang K2 buat sepanjang dia bermusafir kat Indonesia. They took different way to change themselves, they took different route but their destination is the same. What can I say I do really want a Ramadan like Fend and Chad.

Again this novel is superb! Awesome! Nak tahu? Kena baca. Baca sampai habis, jangan baca sekerat macam girls kat atas tu. No no. You won’t get it if you read it halfway.

Pic from google.
"A man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th"



6 comments:

  1. Dah baca!! Awesome, great, speechless! =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kan?? puas hati dapat beli semalam.=)

      Delete
  2. Baru baca novel ni. Best sangat analogi the eleventh hour tu. Hlovate terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann...bila lagi la dia nak buat novel baru..huhuu

      Delete
    2. yes. i do repeat reading this novel when i feel down. and so, with that, saya akn mengalirkan air mata bagi setiap kali repeat baca tu. #Sangat berkesan di hati. =)

      Delete